Jaké popkulturní předměty sbírat?

V dnešní době si ke své oblíbené značce (ať už herní, filmové nebo knižní) můžete koupit mnoho sběratelského merche. Zkusím vám poradit, jak se v tom vyznat a co sbírám já.

Sběratelské figurky

Tady se jedná pravděpodobně o nejrozšířenější variantu pro většinu sběratelů. Najdete zde prakticky zastoupení každé větší značky – od Star Wars, Marvel, Predator, Aliens, DC a další. Sběratelské figurky jsou na rozdíl třeba od soch pohyblivé a méně náročné na místo a peníze (záleží samozřejmě na velikosti). Na druhou stranu je o figurky lépe pečovat, nevystavovat je přímému slunečnímu světlu a vlhkému prostředí.

Figurky se vyrábějí nejčastěji ve velikosti 1/6 (přibližně 30 cm), 1/4 (přibližně 45 cm), 1/10 (přibližně 18 cm), 1/12 (přibližně 15cm). Samozřejmě jsou potom různé atypy, nebo figurky bez přesného měřítka.

Nejkvalitnější firmou, která vyrábí figurky převážně ve velikosti 1/6 a výjimečně 1/4, je hongkongská firma Hot Toys. Je třeba také dodat, že jednou z nejdražších. Za průměrnou figurku ve velikosti 1/6 od Hot Toys zaplatíte okolo 6 500-7500 CZK. Pokud je figurka vyprodaná, tak se její cena může zvýšit v aukcích až jednou tolik. Oblíbenou frančízou (alespoň v poslední době) u Hot Toys je Marvel, Star Wars, DC a až poté ostatní.

Více přístupnější (alespoň co se týká cenou) je firma Neca, která se specializuje především na měřítko 1/10. Neca se vyznačuje širokým záběrem (ikdyž zaměření na Aliens a Predator frančízu ji nelze upřít), dobrou přístupnou cenou a poměrně dobrou kvalitou. 

Existují samozřejmě další firmy, ze své zkušenosti mohu zmínit například Hasbro, ThreeZero, Sideshow Collectibles, LimToys, DamToys, Star Ace, Chronicle Collectibles a další. U těchto firem ale nejsou jejich produkty vždy dle oficiální licence a kvalita produktu může být někdy horší.

Sochy

Dalo by se říct prémiová kategorie, alespoň co se týká kvality zpracování a peněz. Nemám s nimi tolik zkušeností, přeci jen upřednostňuji pohyblivé figurky, ale i tak napíšu pár tipů k nim.

Pokud chcete sbírat sochy, tak kromě peněz budete potřebovat i hodně místa. Sochy jsou totiž nejvíce vyráběny ve velikosti 1/4, 1/3 a v poslední době hodně v 1/2. Pravděpodobně nejkvalitnější zpracování v současné době nabízí firma Prime 1 Studio nebo třeba Sideshow Collectibles (především jejich Premium formáty). Sochy od těchto dvou firem začínají od 12 tisíc až do 100 tisíc. Záleží na materiálu, měřítku a kvalitě zpracování.

Firem, které vyrábějí sochy je samozřejmě více, ale zmíním ještě velmi známé firmy DC Collectibles, Diamond Select, Iron Studio a Kotobukiya, které se zaměřují na menší sošky v měřítku 1/10 a 1/6.

Sběratelské herní edice

Především v poslední době každá větší hra se neobejde bez své speciální edice. U AAA her je herních edic více. Většinou bývají označovány jako „Collector’s Edition“, „Deluxe Edition“,“Special Edition“, „Limited Edition“, „Celebration Edition“ atd . V těchto herních edicích najdete pochopitelně samotnou hru, steelbook, někdy OST, sběratelský tematický předmět, art book, mapu a u těch raritnějších edic i herní sošku.

Cenově se potom herní edice pohybují od 2 000 CZK výše. Záleží, jak moc raritní a exkluzivní edici si koupíte. Například hra Assassin’s Creed: Odyssey měla 5 různých sběratelských edic. V ČR bohužel bývají tyto edice rychle vyprodané, proto je třeba si tyto edice předobjednat s předstihem.

Funko Pop figurky

Malé, pro někoho roztomilé, pro někoho odpudivé figurky, které jsou extrémně populární (nejen) v ČR. Seženete je v každém online, ale i kamenném obchodu s popkulturní tematikou. Nezaberou mnoho místo a nezrujnují váš rozpočet. Navíc Funko Pop figurky mají velké plus v podobě mnoho licencí.

Repliky

Tato kategorie je trochu pro fajnšmekry, ale i ti jsou mezi námi 🙂 Sbírka replik zbraní, nožů, zbroje, kostýmů se spíše vidí někde na hradě nebo v muzeu, ale dnes si ji můžete udělat i doma. Oblíbené jsou především repliky slavných mečů a nožů, ale koupit si můžete i kouzelnické hůlky, bysty, kostýmy, prsteny, masky. 

Ostatní merchandise

Sbírat můžete v podstatě cokoli. Dnešní merchandise produkce je velmi široká a je na vašem zájmu a fantazii, co chcete sbírat. Menší inspirací může být například sběr plyšáků, stavebnic Lega, sklenice, hrnky, podtácky, ručníky, hodinky, světla, plakáty, obrazy, trička, mikiny, čepice, placky atd. Hlavní je, aby zakoupené předměty měly oficiální licenci a nebyly falzifikáty a levnými kopiemi (především čínské „Aliexpress“ padělky).