Jak poznat falešný inzerát?

Projíždíte bazarové nabídky a zaujal vás inzerát, který vypadá tak lákavě, až tomu nechcete věřit? Dříve než na inzerát odpovíte, tak si zkuste projít těchto několik bodů, abyste zjistili, že se nejedná o falešný inzerát.

Podezřele nízká cena 

Všichni chceme při koupi narazit na inzerát, který není předražený a levný. Ale každé zboží má svoji cenu a pokud narazíte na inzerát, u kterého je podezřele levná cena (například o 40 % a více) tak zbystřete. Jen málokdy potřebuje prodávající jít takto pod cenou. Napadá mě snad jen nečekaná životní a finanční situace, která samozřejmě může přijít u každého.

Podezřele nízká cena ale bude spíše evokovat, že se nejedná o reálný prodej a bude se snažit nalákat na levný prodej pro zisk vašich kontaktů. Další možností, proč jde prodejce pod cenou, je aby se zboží rychle „zbavil“. Ať už je zboží kradené, nebo nalezené.

Moje zkušenost s takto nápadným inzerátem je několik dní stará. Prodejce prý z důvodu rušení svého obchodu prodával „nedostupné“ zboží v podobě PS5 za 8 tisíc a grafickou kartu GeForce 3070 za 8 900 kč. No nekupte oboje hned, že? Buďte tedy opatrní na takovéto „výprodeje“.

Pouze produktové fotografie

U inzerátu najdete pouze oficiální produktové fotografie. Vždy ale dbejte na to, abyste před samotnou koupí dostali autentické fotografie produktu. Pokud vám bude prodejce posílat pouze produktové fotografie, je tu velká možnost, že prodávající produkt ani nevlastní.

Telefonní číslo

Na inzerátu není uvedeno žádné telefonní číslo, nebo má telefonní číslo „nečeskou“ předvolbu. V tom prvním případě to nemusí být vždy podmínka, sám jsem už nakoupil mnohokrát pouze přes e-mail, ale i tak bych doporučil být ostražitý. Telefon může být takovým identifikačním číslem, kde si ho můžete přes Google docela dobře prověřit.

V druhém případě už je ale šance, že se jedná o podvod vysoká. Telefonní číslo s neznámou předvolbou evokuje klasický problém s falešným inzerátem z ciziny.

Rychlost dodání

Prodávající se vymlouvá, že kvůli práci nemá nyní čas poslat produkt a pošle ho do několika dní. Zjistětě si, jestli prodávající opravdu produkt vlastní. Je tu totiž možnost, že prodejce přeprodává zboží z jiných obchodů. Typicky čínského Aliexpressu nebo Ebay a vy budete muset čekat několik týdnů, než se k vám produkt dostane.

Špatná čeština

Ne každý umí a musí umět pravopis na jedničku. Základní principy bychom ale měli znát všichni. Pokud tedy najdete inzerát psaný caps lockem, nebo ignorující základní pravidla pravopisu tak, že se vám z toho dělá špatně, tak opět zbystřete. Neznamená to automaticky, že prodejce klame, ale pravděpodobně s ním budete mít zhoršenou komunikaci.

Těchto několik bodů byste podle mě měli vždy dodržet, než se pustíte do finální potvrzení koupě. Setkal jsem se už s tím, že i když vykazuje inzerát výše uvedené problémy, že není vždy falešný. Proto dejte vždy na vlastní úsudek a nepodléhejte sběratelskému pudu. Přeji hodně kvalitních nákupů.